Filtrēt preces
Akcija
Preces tips
Cena
€0.00
€0.00

Alus

(24 no 91)

Alus

Alus ir vispopulārākais un vecākais alkoholiskais dzēriens uz planētas. Vēsturnieki saka, ka alus tika radīts nejauši, vai nu raudzējot medus dzērienu, vai no maizes un lietus sajaukuma. Mūsdienās ir vairāk nekā 1000 dažādu alus šķirņu. Krāsa, dzidrums, smarža, garša un stiprums ļauj tos atšķirt. Lai gan visas alus sastāvdaļas ir vienas un tās pašas, to dažādība un alus pagatavošanas procesi atšķiras.

Alu visbiežāk lieto, kā ēdienreižu sastāvdaļu, piemēram, ēdot šašliku, kaltētas zivis, ķiploku grauzdiņus vai kartupeļu čipsus, bet viduslaikos Eiropā alu lietoja mēra un holēras ārstēšanai, jo mediķi dzērienam piedēvēja ievērojamu ārstniecisko iedarbību. Un viņi zināja patiesību: nefiltrēts alus patiesībā ir diezgan veselīgs nelielās devās, jo satur daudz labvēlīgu vitamīnu un minerālvielu, tostarp folijskābi, hromu un cinku, kas uzlabo sirds un smadzeņu darbību, kā arī garastāvokli un vispārējo labsajūtu. Alus raugs ir arī vienīgais dabīgais B vitamīnu avots.

Alus pasniegšana

Ir svarīgi atcerēties, ka alus vienmēr ir jādzer no alus glāzes, jo tas ļauj pilnībā novērtēt ne tikai alus brīnišķīgo izskatu, bet arī aromātu. Ļoti svarīgi ir zināt, kādā temperatūrā alus jāpasniedz. Atcerieties, ka, jo gaišāks ir alus, jo vēsāks tas jāpasniedz, un jo tumšāks, jo siltāks tas jāpasniedz. Iecienītākie alus brendi Latvijā: Tērvetes alus, Piebalgas alus, Cēsu alus, Mežpils alus, Valmiermuižas alus, Bauskas alus, Cesvaines alus, Madonas alus, Lāčplēsis alus un citi, tāpat arī bezalkoholiskais alus.

#}