Dzirkstošais vīns ir atspirdzinošs dzēriens, kas daudziem asociējas ar svētkiem. Dzirkstošā vīna ražošanā notiek otrreizēja fermentācija, kas rada karbonizāciju, kuras rezultātā veidojas burbuļi. Dzirkstošo vīnu tradicionāli pasniedz atdzesētu, to var kombinēt ar uzkodām, jūras veltēm, viegliem konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Dzirkstošajiem vīniem ir dažādi stili - no sausā līdz saldajam, un katrs no tiem piedāvā unikālu garšas buķeti. Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec un Doux, - nosaka vīna salduma pakāpi.
Dzirkstošais vīns ir piemērots dažādām gaumēm un dažādiem dzīves notikumiem. Pasaulē iecienītākie dzirkstošā vīna brendi ir Freixenet, Codorniu un Segura Viudas.
Īsā atbilde ir tāda, ka dzirkstošo vīnu var saukt par “šampanieti” tikai tad, ja tas tiek gatavots Šampaņas reģionā, Francijā, kas atrodas ārpus Parīzes. Lai precizētu, visi šampanieši ir dzirkstošie vīni, bet ne visi dzirkstošie vīni ir šampanieši.