Lai gan cilvēki dzērienus ir miksējuši gadu gadiem, tomer par vārda “kokteilis” izcelsmi diskutēts ir daudz, bet pirmo reizi vārds kā dzēriens ir minēts tālajā 1803. gadā, ASV izdotajā žurnālā.

Šajā rakstā aplūkosim 10 populārākos kokteiļus, kuri ilgstoši ir saglabājušies cilvēku dzērienu izvēlēs un praktiski kļuvuši par klasiku.

Desmit populārākie alkoholiskie kokteiļi              

  1. Margarita

Viens no lieliskajiem vasaras koktēļiem, kas ir ar atspirdzinošu saldi-skābu garšu un īpašu tekilas aromātu. Parasti to pasniedz īpašā Margaritas glāzē un dekorē ar laima šķēlīti, glāzei var piešķirt arī papildus efektu un iemērcēt tās maliņas sālī.

Sastāvdaļas kokteilim:

  • 50 ml tekila pēc izvēles
  • 20 ml triple sec
  • 15 ml svaigi spiesta laima sula
  • Ledus atdzesēšanai
  1. Old fashioned

Kokteilis, kas nosaukumu ir ieguvis 1880. gados. Old fashioned kokteilis ir viens no senākajiem un vienkāršākajiem koktēļiem, kas radies pirms bārmeņu moderno tehniku rašanās 19. gadsimta otrajā pusē.

Sastāvdaļas kokteilim:

  1. Mojito

Mojito ir kubiešu tradicionālais punšs. Tas ir gards un vasarīgs kokteilis, kas nu jau tiek pagatavots dažādās garšās, bet orģināli tam piemīt citrusaugļu un piparmētras garšas kombinācija, kas papildina ruma notis. To var pagatavot arī bez alhohola, tāpēc būs lieliska izvēle kādai dārza ballītei kopā ar jauniešiem.

Sastāvdaļas alkoholiskajam kokteilim:

  • 45 ml gaišais rums
  • 20 ml svaigi spiesta laima sula
  • 6 piparmētru lapiņas (papildus, ja vēlies izmantot dekoram)
  • 2 tējkarotes baltais cukurs vai 20 ml cukura sīrups
  • Sodas ūdens
  • Ledus
  1. Cosmopolitan

Zveigzne, kas kļuvusi populāra pateicoties pasaules slavenā seriāla “Sekss un lielpilsēta” varonei, kura bieži pasūtīja tieši šo kokteili.

Sastāvdaļas kokteilim:

  1. Pina Colada

Kokteiļa nosaukums tulkojot no spāņu valodas, burtiski nozīmē “izspiests ananāss”. Senākais stāsts vēsta, ka 19. gs. kāds pirāts savai apkalpei deva kokteili, kura sastāvā bija kokosrieksts, ananāss un gaišais rums, kad viņš nomira 1825. gadā,viņa dzēriena recepte tika pazaudēta.

Sastāvdaļas kokteilim:

  • 50 ml gaišais rums
  • 30 ml kokosriekstu krēms
  • 50 ml ananāsu sula
  • Ledus atdzesēšanai
  1. Negroni

Teik domāts, ka šo atsvaidzinoši rūgto kokteili Florencē 20.gs sākumā izgudrojis kāds itāļu grāfs Kamillo Negroni. Tas parasti tiek pasniegts zemā glāzē ar ledu un apelsīna miziņu.

  1. Mimosa

Lielisks kokteilis, kas ir gana vienkāršs, bet arī zolīds pasniegšanai dažādiem smalkākiem pasākumiem, kā kāzas, pirmās klases lidojumos, saviesīgās brokastīs. To parasti pasniedz aukstu un ielietu garajās šampanieša glāzēs.

  • 75 ml šampanieša vai dzirkstošā vīna
  • 75 ml apelsīnu vai greipfrutu sula
  1. Spritz

Spritz izcelsme ir Itālija un tas ir īsts vasaras dzēriens. Nosaukums ir cēlies no vācu valodas vārda “Spritzen”, kas nozīmē “izsmidzināt” vai “izšļakstīt”. Viegli pagatavojams mājas apstākļos,

  • 90 ml prosecco
  • 60 ml Aperol
  • Gāzēts ūdens
  • Ledus
  1. White russian

Tradicionālais dzēriens tika saukts par” black russian”, kas citu dzērienu vidū parādījās 1949. gadā, bet pievienojot saldo krejumu tas kļuvis par “white russian”. Nevienam no šiem dzērieniem nav zināma izcelsme, bet šādi tas ir nosaukts, jo galvenā sastāvdaļa ir degvīns.

  1. Espresso martini

Tā ir spēcīga kombinācija, kas veido interesantu garšas pavērsienu, bet patiesībā nav īsts martini, jo nesatur ne džīnu, ne vermutu. Kokteili izveidoja kāds leģendārs bārmenis, tālo 80. gadu beigās.

  • 50 ml degvīns
  • 30 ml Kahlúa
  • 10 ml cukura sīrups
  • 1 stiprs espresso

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA