Viskijs jau gadiem ilgi ir iecienīts dzēriens visā pasaulē. To var baudīt neatšķaidītu, ar ledu, sajaukt kokteiļos vai pievienot kafijai. Iespēju ir daudz! Tas var būt gan sildošs ziemas vakara pavadonis, gan atsvaidzinošs vasaras dzēriens. Lūk, 7 aizraujoši fakti par viskiju:

1.     Viskija izcelsme

Vārds “viskijs” cēlies no ķeltu valodas vārda “uisge beatha”, kas tulkojumā nozīmē “dzīvības ūdens”. Kaut arī pirmā rakstiskā liecība par viskiju no Skotijas datēta ar 1494. gadu, arheoloģiskie pierādījumi liecina, ka līdzīgs dzēriens tika ražots jau 7. gadsimtā Īrijā.

  1. gadsimtā viskijs kļuva par populāru dzērienu Skotijā , pateicoties lauksaimniecības uzlabojumiem un nodokļu samazināšanai. Savukārt, 19. gadsimtā Britu impērija un augošā starptautiskā tirdzniecība veicina viskija izplatīšanos visā pasaulē.

2.     Lai iegūtu nosaukumu “īru viskijs”, viskijam jānogatavojas vismaz trīs gadus.

Lai viskiju varētu saukt par īru viskiju, tam spirta mucās Īrijas salā jānogatavinās vismaz trīs gadus. Šo noteikumu 1969. gadā ieviesa Īrijas valdība. Lai gan sākotnēji likums tika ieviests, lai kontrolētu kvalitāti, daži uzskata, ka tas galu galā veicināja īru viskija atšķirīgo raksturu, tas ļāva viskijam iegūt maigāku un smalkāku garšu, kas atšķir to no citiem viskijiem, piemēram, skotu viskija.

Daži no populārākajiem zīmoliem, kas mūsdienās piedāvā īru viskiju ir Jameson, Bushmills, Tullamore Dew un Teeling.

3.     Viskijs un mūzika

Vai zinājāt, ka viskijs ir iedvesmojis daudzus mūziķus? Jā, Jūs nepārklausījāties - viskijs ir bijis mūza daudziem māksliniekiem, no skotu balādēm līdz pat kantrī mūzikai.

Vai atceraties Thin Lizzy aizraujošo dziesmu "Whisky in the Jar"? Vai Krisa Stapletona sirdi plosošo balādi "Tennessee Whiskey"? Šīs ir tikai divas no neskaitāmajām dziesmām, kurās viskijs spēlē galveno lomu.

4.     Temperatūra, kurā sasalst viskijs

Viskija sasalšanas temperatūra ir atkarīga no tā alkohola satura. Jo augstāks alkohola saturs, jo zemākā temperatūrā tas sasals. Viskijs ar 40% alkohola saturu sasalst aptuveni pie -15°C, viskijs ar 50% alkohola saturu sasalst aptuveni pie -23°C, savukārt, viskijs ar 60% alkohola saturu sasalst aptuveni pie -33°C. Svarīgi atzīmēt, ka šīs ir aptuvenās temperatūras, un precīzs sasalšanas punkts var nedaudz atšķirties atkarībā no viskija sastāva un citiem faktoriem.

5.     Viskijs bija pieejams prohibīcijas laikā

Prohibīcija jeb sausais likums ir aizliegums vai ierobežojums ražot un pārdot dzērienus, kas satur alkoholu.  Visbiežāk prohibīcijas ēra attiecināma uz periodu Amerikas Savienotajās Valstīs no 1920. līdz 1933. gadam, kad visā valsts teritorijā tika aizliegta alkoholisko dzērienu ražošana, importēšana un tirdzniecība.

Bet vai Jūs zinājāt, ka šajā periodā cilvēki varēja iegādāties viskiju? Sešiem uzņēmumiem tika piešķirtas licences ražot un pildīt pudelēs “ārstniecisko” viskiju. Šo viskiju varēja izrakstīt ārsts, un katram indivīdam bija atļauts iegādāties vienu litru ik pēc 10 dienām, ja vien viņam bija kāda slimība.

6.     Skotijā ir vairāk viskija nekā iedzīvotāju

Skotijā ir vairāk mucu, kurās tiek nogatavināts viskijs, nekā iedzīvotāju. Neticami, vai ne? Tiek uzskatīts, ka 2019. gadā Skotijā dzīvoja 5,45 miljoni iedzīvotāju, taču valstī atradās 20 miljoni mucu ar viskiju.

7.     Pasaulē vecākā viskija darītava

Bushmills ir pasaulē vecākā viskija darītava. Tā atrodas Ziemeļīrijā un tika licencēta 1608. gadā. Bushmills viskija ražošanas process sākas ar vietējo miežu atlasi un malšanu. Pēc tam misu vāra vara destilācijas katlos, iegūstot tīru spirtu. Nogatavināšana notiek ozolkoka mucās, kas iepriekš izmantotas burbona vai šerija glabāšanai, nodrošinot viskijam raksturīgo krāsu.