Šī nedēļa noslēdzas ar daudzviet svinēto Starptautisko sieviešu dienu – datumu, kurā godinām dāmas un daiļā dzimuma sasniegumus visā pasaulē. Gaidot svinīgo dienu, esam atlasījuši vienkāršas piecu dāmu vidū īpaši iecienītu kokteiļu receptes, kuras pavisam noteikti piešķirs 8. marta tostiem atbilstošu krāsu, aromātu un garšu buķeti!

Pirmo reizi Sieviešu diena nosvinēta 1909. gadā, ASV, februāra pēdējā svētdienā. Šādā datumā, tolaik vēl par Nacionālo sieviešu dienu dēvētos svētkus, atzīmēja vēl vairākus gadus, taču, tradīcijai izlaužoties ārpus ASV robežām, datumi mainījās. Eiropā 1914. gadā lielākā daļa valstu šo dienu svinēja 8. martā.

Tā vienmēr ir bijusi diena, kurā tiek daudzināts sieviešu devums sabiedrībai, neatkarīgi no sociālā vai bioloģiskā statusa (atšķirībā no mātes dienas), un pausts atbalsts cīņai pret diskrimināciju un nevienlīdzību.

Tradīcijas, kuras saista ar 8. martu ir dažādas, taču vairumā valstu sievietes šajā dienā saņem ziedus. Nereti svētku sajūta paredz arī kādu tostu, pēc kā seko smalku dzērienu baudīšana.

Ar domu palīdzēt garšas meklējumos, esam apkopojuši 8 sieviešu dienas noskaņām atbilstošus kokteiļus. Tos var gan gatavot mājās, gan pasūtīt bārā!

 

1. Klasika – tiešām labs Cosmopolitan

Svētkus jāuzsāk ar tradīciju un kokteiļu pasaulē dāmu interesi joprojām nav zaudējis klasiskais Cosmopolitan.

Papildus tam vērts arī piebilst, ka pēdējos gados šo kokteili arvien biežāk pie bāra nekaunas pasūtīt arī vīrieši – rīcība, kura vēl diezgan nesen pavisam noteikti nepaliktu bez īpašas ievērības.

Savulaik tā popularitāti, īpaši sieviešu vidū, vairoja populārais ASV kulta seriāls “Sex and the City” (1998. gads), kura ietvaros šis dzēriens kļuva teju par četru sieviešu lielpilsētas iedvesmoto piedzīvojumu ikonu.

Būtiskākais – laba, klasiska Cosmopolitan būtība ir stingrā receptes ievērošanā.

NEPIECIEŠAMS:

  •  pareizā, tieši šim kokteilim domātā kokteiļu glāze, nevis jebkurš savādas formas trauks pēc sirds patikas
  • 30ml svaigas dzērveņu sulas
  • 7ml svaigas laima sulas
  • augstas kvalitātes degvīns
  • 20ml laba apelsīnu liķiera

Sastāvdaļas jāsamaisa un jāizkāš glāzē, protams, pievienojot arī apdedzinātu apelsīna miziņu.

 

2. Uzdrīkstēšanās – The Pear Martini

Pasaulē nav pārāk daudz tik klasisku un plaši atpazīstamu kokteiļu kā Martini. Šis dzēriens ir iemantojis slavu, gan pateicoties savai garšai un vienkāršībai, gan pateicoties populārajai kultūrai.

Alternatīvu šī kokteiļa versiju, kuras būtu arī patiešām baudāmas un varētu godpilni nest  Martini vārdu, nav daudz. Viena no tām – The Pear Martini.

NEPIECIEŠAMS:

  • 45ml degvīna “Absolut Pears
  • 25ml parastā sīrupa (cukurs un ūdens vienādās attiecībās)
  • 15ml citronu sulas
  • 15ml bumbieru sulas
  • viena bumbiera šķēlīte un ledus

The Pear Martini gatavo, piepildot šeikeri ar ledus kubiciņiem, pievienojot visas sastāvdaļas un samaisot. Saturs jāizkāš kokteiļu glāzē un rezultāts – jāgarnē ar bumbiera šķēlīti. 

 

3. Kokteilis ar stāstu – Gimlet

Šis kokteilis var palepoties ar vienu no interesantākajiem izcelsmes stāstiem, kurš, cita starpā jāatzīst, nav pārlieku sievišķīgs tradicionālā izpratnē, neskatoties uz to, cik iemīlēts dāmu vidū ir šis kokteilis.

Gimlet, kurš top uz džina bāzes, sākotnēji tika radīts kā sava veida zāles jūrniekiem, kuri mēdza sirgt ar cingu (skorbuts, C Hipovitaminoze), kas ir ilgstošs C vitamīna trūkums organismā.

Šī katrā ziņā ir aizgājušo gadsimtu kaite. Gana daudz laika ir pagājis arī kopš Gimlet malkotāji saprata, cik patiesībā baudāms ir šis preventīvais līdzeklis un mūsdienās tas ir katra sevi cienoša bārmeņa repertuārā.

NEPIECIEŠAMS:

  • 60ml džina
  • 30ml svaigas laima sulas
  • 22,5ml parastā sīrupa (cukurs un ūdens vienādās attiecībās)

 

4. Saldums un augļi – Sea Breeze

Viens no tiem sieviešu iecienītajiem kokteiļiem, kurš pavisam noteikti neatstās vienaldzīgās garšas un aromāta ziņā, un kurš ir ļoti viegli pagatavojams arī mājās.

Šis kokteilis ir vienkāršs, taču vienlaicīgi arī elegants un fotogēnisks, kas, domājams, nav mazsvarīgi, ja svinīgo draudzeņu kopā sanākšanu plānots iemūžināt fotogrāfijās.

NEPIECIEŠAMS:

  • 40ml laba degvīna
  • 120ml dzērveņu sulas
  • 30ml greipfrūtu sulas

Dāmām, kurām šobrīd aktuāli ir pieturēties pie kāda diētas plāna, der zinām, ka liels šī kokteiļa pluss ir salīdzinoši zemais kaloriju daudzums.

Vienā glāzē pareizi pagatavota Sea Breeze ir tikai aptuveni 180 kalorijas, kas ir ievērojami mazāk, nekā tādos klasiskos, augļainajos kokteiļos kā Margarita vai Daiquiri, kuri parasti nāk ar papildus 300 kalorijām (1 glāze).

 

5. Svinīga branča simbols – The Mimosa

Tā nu ir sanācis, ka 8. marts šogad iekrīt tieši svētdienā. Runājot par svētdienas branča dzērieniem, nevar nepieminēt Mimosu – dzērienu, kura nobaudīšanai šonedēļ ir īpašs iemesls.

Šis ir ļoti viegli pagatavojams dzēriens, kurš, pateicoties savām sastāvdaļām, ir īpaši atspirdzinošs un uzmundrinošs.

NEPIECIEŠAMS:

  • sauss dzirkstošais vīns
  • laba apelsīnu sula

Runājot par vīniem – šajā gadījumā ir pat ieteicams izraudzīties nevis dārgāku šampanieti, bet gan salīdzinoši pieejamāko Prosecco vai Cava. Īpaši ieteicams šādam nolūkam ir Freixenet Cordon Negro Brut Cava.

Maisījuma proporcijas (alkohols pret sulu) ir jūsu pārziņā un droši vien atkarīgas no turpmākajiem dienas plāniem. 

Noteikums, kuru gan pieklātos ņemt vērā – šampanietis tulpītes formas glāzē tiek iepildīts pirms apelsīnu sulas. Visādi citādi – Mimosa pieļauj gana daudz variāciju un arī dzēriena garnējums var būt pilnīgā jūsu pārziņā.

  

6. Branča munīcija – French 75

Vēl viens izcils svētdienas branča elements, kurš faktiski tika radīts Pirmā pasaules kara laikā, ap 1915. gadu, Parīzē.

Džina un šampanieša sajaukums tā baudītājiem Parīzes bārā New York Bar esot raisījis tik spilgtas izjūtas, ka šim kokteilim nosaukums French 75 dots, salīdzinot to ar Francijas armijā savulaik izmantoto 75mm lielgabalu.

Mūsdienās French 75 ir populārs kā niknāka izvēle branča dzērienam. Tā garša būs saprotama vairumam un to pagatavot ir pietiekami vienkārši.

NEPIECIEŠAMS:

  • 15ml svaigas citronu sulas
  • 15ml parastā sīrupa (cukurs un ūdens vienādās attiecībās)
  • 30ml džina
  • 90ml šampanieša
  • citrona miziņa garnējumam

Visas sastāvdaļas (izņemot šampanieti) jāiepilda šeikerī ar ledu un labi jāsakrata, pēcāk saturu izkāšot šampanieša glāzē. Tad jāpievieno pats šampanietis un jāgarnē ar citrona miziņu.

 

7. Karību noskaņas glāzē – Pina Colada

Gaidāmajiem 8. marta svētkiem veltīto topu noslēdzam ar ko pilnmiesīgāku un saulaināku! 

Pina Colada ir kokteilis, kurš valda kokteiļbāru vasaras terasēs un pludmaļu tuvumā, taču, palūkojoties ārā pa logu, šķiet, ir rasts pietiekams attaisnojums nobaudīt kokteili priekšlaicīgi.

Šis ananāsu, kokosriekstu un Bacardi garšu savienojums dzima Karību salās, Puerto Rico, ap 1952. gadu un kopš tā laika ir kļuvis par atpūtas un bezrūpīgas svinēšanas simbolu. Ja augstāk aprakstītās noskaņas jūs uzrunā, pavisam noteikti iesakām izbaudīt šo kokteili tā klasiskajā formā, labā kompānijā.

NEPIECIEŠAMS:

  • 6-7 ananāsa gabali
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 galda karote kokosriekstu krēma
  • 50ml Bacardi Carta Blanca
  • 50ml svaigas ananāsu sulas, ledus un ananāsa trīsstūrītis garnējumam

Sastāvdaļas (izņemot ananāsa trīsstūrīti) ir jāievieto blenderī un jāblendē, līdz kopējā masa ir vienādas konsistences. Saturs jāiepilda atdzesētā vai sasaldētā kokteiļu glāzē, jāpievieno ananāsa trīsstūrītis. Kokteilim izmanto gaišu rumu ar maigu garšu, bet sajaukumi ar citiem Bacardi rumiem (piem. Oakheart vai Gold) nav īpaši iecienīti.

 

8. Vienkārša elegance – Gin Sour

Gin Sour ir viens no tradicionālajiem “Sour ģimenes” kokteiļiem, kas nozīmē, ka tā pagatavošanā visliekāko uzmanību jāpievērš tieši alkoholisko sastāvdaļu kvalitātei un garšai.

Ieteicams lietot tiešām labu, “dārgākā gala” džinu – Tanqueray 10 būs laba izvēle, arī Hendrick’s un Bombay Sapphire būs atbilstoši.

Ideālā gadījumā citronu sulas vietā tiek svaigi izspiests citrons, taču tam ir daudz mazāka nozīme, nekā džina kvalitātei. Tikpat labi noderēs arī kvalitatīva citronu sula iepakojumā.

NEPIECIEŠAMS:

  • 60ml džina
  • 30ml svaigi spiestas citrona sulas (ideālā gadījumā)
  • puse tējkarotes smalka cukura
  • apelsīna šķēlīte un ķirsis garnējumam 

Saturs ir jāiepilda šeikerī, kurš ir līdz pusei piepildīts ar ledus gabaliņiem. Pēc sakratīšanas (līdz saturs atdziest), to izkāš un pievieno garnējumu.