Martini ir klasisks kokteilis, kas no citiem kokteiļiem atšķiras ar savu vienkāršību un izsmalcinātību. Martini tiek gatavots, sajaucot džinu ar sausu vermutu. To pasniedz aukstu un dekorē ar citrona miziņu vai uz kociņa uzspraustu olīvu.

Martini ir vairāk nekā tikai dzēriens - tas ir stila un elegances simbols, ko bieži asociē ar slavenībām un populārajām kultūras ikonām, piemēram, Džeimsu Bondu, kurš slavens ar savu frāzi "Shaken, not stirred" ("Sakratīts, nevis maisīts").

Martini pagatavošanai ir pieejami daudzi dažādi džini, un katrs no tiem sniegs nedaudz atšķirīgu garšas profilu. Lūk, seši džini, kas jāizmēģina katram Martini cienītājam:

1.     Tanqueray Ten

Tanqueray Ten džinam piemīt maiga, atspirdzinoša un izcili sabalansēta garša. Tas tiek ražots nelielās partijās. Džins tiek četras reizes destilēts, un tas tiek gatavots, izmantojot svaigus, augstas kvalitātes citrusaugļus. Tā kadiķu, rozā greipfrūta un kumelīšu notis rada sarežģītu un vilinošu aromātu. Tanqueray Ten alkohola stiprums ir 47,3%. Ja vēlaties izbaudīt klasisku Martini ar mūsdienīgu piesitienu, tad Tanqueray Ten ir ideāla izvēle!

2.     Bombay Sapphire

Bombay Sapphire džinam ir pievilcīga, gluda un komplicēta garša. Džina garša atklājas pakāpeniski, atklājot kadiķu skarbumu, citrusaugļu svaigumu un garšaugu nianses. Ražots pēc 1761. gada oriģinālās receptes, šis džins glabā sevī gadsimtiem senas tradīcijas un meistarību. Bombay Sapphire alkohola stiprums ir 40%. Tīrais un svaigais aromāts ar izteiktām kadiķu un citrusu notīm padara Bombay Sapphire par ideālu izvēli klasiskajiem Martini kokteiļiem, tā elegantais dizains lieliski papildinās jebkuru džina kolekciju.

3.     Hendrick's Gin

Hendrick's Gin tiek ražots mazās partijās Skotijas dienvidos. Kas padara Hendrick's Gin tik īpašu? Atbilde slēpjas neparastajā destilācijas procesā, kurā kopā ar kadiķogām, koriandru un citām botāniskām vielām tiek iekļautas arī rožu ziedlapiņas un gurķi. Šī drosmīgā kombinācija rada unikālu garšu buķeti. Hendrik’s Gin alkohola stiprums ir 41,4%, un tā radīšanā daudz izmantots roku darbs.

4.     Beefeater

Ražots Londonā kopš 1876. gada, Beefeater džins ir iemantojis pasaules atzinību par savu izcilo garšu un nemainīgo kvalitāti. Izmantojot rūpīgi atlasītus botāniskos augus, kā Seviļas apelsīnu un kadiķi, Beefeater lepojas ar savu līdzsvarotu un aromātisko profilu. Šī džina alkohola stiprums ir 40%.

5.     Plymouth Gin

Playmouth Gin ir atsvaidzinošs, tīrs un noslīpēts džins ar harmonisku un noslīpētu garšu. Plymouth Gin ir ideāla bāze Martini kokteiļiem, tas ir radīts Anglijas vecākajā vēl arvien strādājošajā džina darītavā. Ražošanas procesā Playmouth Gin tiek destilēts ar mīksto Dārtmūras ūdeni un smaržīgām augu daļām. Šī džina alkohola stiprums ir 41.2%.

Interesanti fakti par Martini

  • Kad Martini kokteiļi parādījās pirmo reizi, bārmeņi tos pasniedza šampanieša glāzēs.
  • Martini kļuva populārs 20. gadsimta sākumā, pateicoties tā asociācijai ar Holivudas zvaigznēm un izsmalcināto dzīvesveidu.
  • Martini glāze tika izgudrota pirms paša Martini kokteiļa, tā tika izmantota, lai pasniegtu dažādus citus dzērienus.
  • Pretēji tam, ko esat dzirdējuši filmās par Džeimsu Bondu, gatavojot Martini kokteili, labāk ir sastāvdaļas samaisīt, nevis sakratīt. Sakratīšana atņem dzērienam dzidrumu un aizsedz to ar sīkiem ledus gabaliņiem. Martini jābūt dzidram, tā ir daļa no tā burvības.
  • Pievienojot olīvu sālījumu klasiskajām Martini sastāvdaļām, tas kļūst par “netīro” Martini, ko iecienījis bijušais ASV prezidents Franklins Rūzvelts.
  • Mūsdienās Martini kokteilim ir dažādas variācijas, kā sausais Martini, netīrais Martini un franču Martini.