Tuvojoties vasarai, tuvojas arī dažādi pasākumi brīvā dabā, kuros noteikti gribēsies “atsvaidzināties” ar dažnedažādiem dzērieniem, bet klāt pie tiem uzkost sāļas uzkodas, kā piemēram, čipsus, desiņas vai riekstus, taču saldumi lieliski noderēs enerģijas lādiņam un kokteiļu papildināšanai, padarot tos krāsainākus un interesantākus. Haribo želejkonfektes noteikti šiem mērķiem būs piemērotas!
Haribo želejkonfekšu vēsture
Želejkonfektes ir radušās no Vācijas konditorejas izstrādājumu uzņēmumā, kuru dibināja Hans Riegel Bonn, 1920. gadā. Kā ģimenes uzņēmums trešajā paaudzē tas 2020. gadā nosvinēja savu 100 gadu dzimšanas dienu. Nosaukums “Haribo” ir akronīms dibinātāja vārdiem un uzvārdam (Hans Riegel Bonn).
Pirmās želejkonfektes uzņēmums radīja 1922. gadā un tie bija mazi augļu garšas lācīši “Goldbears”. Katra želejkonfektes figūriņa sākas ar radošu ideju un tad šī ideja vispirms tiek uzskicēta uz papīra, tālāk izveidoto šablonu izmanto, lai izveidotu 3D parauga zīmējumu, kas izgatavo ģipša prototipu. Kad forma ir iegūta perfekta, tiek izgatavoti simtiem zīmogu ražošanai.
Kas ir alkoholiskā želeja un kā to pagatavo?
Pirms tika atklāta Haribo želejkonfekšu lieliskā saderība ar alkoholiskajiem dzērieniem, tikai 19. gs. želatīna pulvera izgudrošana, sāka veicināt lielu želejas izstrādājumu popularizēšanos, daži no tiem sastāvēja no želatīna un alkohola kombinācijas. Želejas šotu gatavo, želatīna maisījumam pievienojot alkoholisko dzērienu, kas aizstāj ūdeni, ko parasti izmanto, lai pagatavotu želeju.
Orģināli želejas šotus pagatavo no degvīna, tomēr slavens bārmenis Džerijs Tomass (Jerry Thomas) 1862. gadā publicēja recepti “Punša želejas”. Atsaucoties uz šo recepti, želatīns tika pievienots bļodai augļu punša, ar konjaka un ruma piedevu. Tika izgatavotavoti arī rozā šampanieša želejas šoti. Vēlāk šo šotu popularitāte samazinājās, taču 80. gados tā sasniedza savu tagadējo līmeni un nu cilvēki ir izdomājuši vēl interesantākas, krāsainākas un vienkāršākas želejas šotu variācijas, izmantojot Haribo želejkonfektes.
Iekļauj Haribo želejkonfektes savās šīs vasaras dzērienu receptēs!
Zemāk esam pievienojuši 3 dažādas dzērienu receptes, kur smelties iedvesmu šīs vasaras krāsainākajiem un interesantākajiem kokteiļiem, droši eksperimentē un izmēģini arī savas variācijas, jo želejkonfektes sader ar teju visiem alkoholiskajiem dzērieniem un noteikti padarīs ik vienu ballīti jautrāku.
-
VODKA GUMMY BEARS
Sastāvdaļas: Haribo želejkonfektes, Absolut Vodka
Kā pagatavot: Ieber želejkonfektes bļodā un pārlej tās ar degvīnu, tās nosedzot. Ļauj ievilkties ledusskapī 7-8 stundas. Rezultātā tiks iegūtas želejkonfektes pieaugušo našķim ballītē.
*Eksperimentē un izmēģini arī ar Absolut Vanilia; Koskenkorva Rhubarb vai citu alkoholisko dzērienu.
-
FROZEN WHITE GUMMY BEAR
Sastāvdaļas 1 porcijai: Haribo želejkonfektes, Brewdog Seven Day Raspberry & Lime 45ml, Wenneker Triple Sec 45ml, Fritz limo lemonade, ledus kubiņi
Kā pagatavot: Ledus kubiņus ievieto blenderī, pievieno Brewdog Seven Day Raspberry & Lime, Wenneker Triple Sec un Fritz limo limonādi, sablenderē, kamēr izveidojas viendabīga masa, lej glāzē un dekorē ar Haribo želejkonfektēm.
-
APPLE PROSECCO PUNCH
Sastāvdaļas: 400ml dabīga ābolu sula, 200ml degvīns, 2 svaigi citroni sulai, 750ml Mionetto Prosecco vai jebkurš cits dzirkstošais vīns pēc izvēles, ledus, ābola un citrona šķēlites, želejkonfektes
Kā pagatavot: Ieber bļodā želejkonfektes, turpat bļoda ielej arī ābolu sulu, degvīnu un citrona sulu, tad liec to ledusskapī uz 1-2 stundām atdzesēties. Tieši pirms pasniegšanas bļodā klāt pievieno arī dzirkstošo vīnu un ledu, lej glāzēs un dekorē ar ābolu un citronu šķēlītēm.