Klasiskā Margarita ar savām spilgtajām, pikantajām garšām un atsvaidzinošajām īpašībām ir kļuvusi par iecienītu dzērienu brīvdienām pludmalē un dārza ballītēm. Bet no kurienes radās šis iemīļotais kokteilis, un kā tas ir attīstījies gadu gaitā?
Margaritas vēsture un pirmsākumi
Margaritas izcelsme nav skaidri zināma, to apvij vairāki stāsti un leģendas. Lai gan precīzas detaļas var būt neskaidras, tiek uzskatīts, ka Margarita pirmo reizi radusies pagājušā gadsimta trīsdesmitajos vai četrdesmitajos gados.
Izplatītākās teorijas par Margaritas izcelsmi:
- Viens populārs stāsts Margaritas radīšanu piedēvē bagātai meksikāņu sabiedrības dāmai, vārdā Margarita Samesa. Saskaņā ar šo nostāstu viņa izdomāja dzērienu saviem viesiem ballītē Akapulko 1948. gadā. Kokteilis bija tik populārs, ka viņas draugi sāka to pasūtīt, un tā radās kokteilis Margarita.
- Cita stāsta versija apgalvo, ka Margaritu trīsdesmito gadu beigās Tihuanā, Meksikā, radīja bārmenis, vārdā Karloss "Denijs" Herrera. Tiek teikts, ka Herrera izgudroja šo dzērienu kādai šovu meitenei, kurai bija alerģija pret daudziem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, tāpēc viņš izmantoja tekilu. Lai padarītu tekilu garšīgāku, Herrera sajauca to ar laima sulu, izveidojot pirmo Margaritu.
- Daži uzskata, ka Margaritu Teksasā, Galvestonā vai Elpaso, izveidoja bārmenis, kurš eksperimentēja ar tekilas kokteiļiem. Tiek uzskatīts, ka nosaukums "Margarita" ir spāņu valodas tulkojums vārdam "Daisy", kas tajā laikā bija populārs kokteilis un arī ietvēra citrusaugļus un liķieri, bet parasti tika pagatavots ar brendiju vai džinu, nevis tekilu.
Klasiskās Margaritas sastāvs un pagatavošana
Klasiskā Margarita ir vienkāršs kokteilis, kas pagatavots no šīm galvenajām sastāvdaļām:
- Tekila - parasti gatavojot Margaritu, izvēlās sudraba vai blanko tekilu, tīrās garšas dēļ, lai gan populāra ir arī reposado tekila.
- Laima sula - svaigi spiesta laima sula ir būtiska, nodrošinot skābumu, kas līdzsvaro pārējo sastāvdaļu saldumu.
- Cointreau vai Triple Sec - apelsīnu liķieri, kas piešķir saldu un citrusu aromātu.
- Sāls - glāzes mala bieži ir pārklāta ar sāli, kas uzlabo garšu un nodrošina patīkamu kontrastu ar laima skābumu.
Pagatavošana:
- Glāzes malu apstrādā ar citronu vai laima sulu un sāli.
- Sajauciet sastāvdaļas - kokteiļu šeikerī sajauc tekilu, liķieri, un svaigi spiestu laima sulu. Pievieno ledu un labi sakrata.
- Izkāš dzērienu, izmantojot sietiņu glāzē, kas pildīta ar ledu.
Spilgtas garšas izvēles - Margaritas variācijas
Lai gan klasiskā Margarita ir viens no populārākajiem kokteiļiem pasaulē, eksperimentējot ar dažādām garšām ir radušās vairākas tikpat iecienītas šī dzēriena variācijas.
1. Zemeņu Margarita
Lai iegūtu augļu garšu, tiek sablenderētas svaigas vai saldētas zemenes ar klasiskajām Margaritas sastāvdaļām. Rezultāts ir salds un pikants dzēriens, kas ir lieliski piemērots vasarai. Karstā laikā lieliski garšo arī saldēta Margarita, sablenderējot zemenes ar ledu.
2. Mango Margarita
Mango piešķir Margaritai tropisku noskaņu. Mango Margaritu pagatavo, sajaucot svaigu mango, vai mango biezeni ar tradicionālajām kokteiļa sastāvdaļām, lai iegūtu saldu un nedaudz eksotisku variāciju.
3. Pikantā Margarita
Margarita, kura ir domāta drosmīgajiem, jo tiek pagatavota, izmantojot pikantos halapenjo piparus. Lai pagatavotu šo dzērienu, sajauc dažas šķēles svaiga halapenjo vai pievieno pikanto tekilu tradicionālajām Margaritas sastāvdaļām. Piparu siltums pārsteidzoši labi sader ar laima skābenumu un Cointreau saldumu.
4. Kokosriekstu Margarita
Lai iegūtu tropisku garšu apvienojumu, klasiskajam Margaritas kokteilim pievieno kokosriekstu krēmu vai kokosriekstu pienu. Kokosrieksts piešķir bagātīgu, krēmīgu tekstūru un saldu garšu, kas lieliski sader ar laimu un tekilu.
5. Saldētā Margarita
Saldēta Margarita ir populāra klasiskā Margaritas kokteiļa variācija, kas sajaukta ar ledu, lai radītu sulīgu, atsvaidzinošu dzērienu. Kokteilis tiek pagatavots, blenderī sajaucot tekilu, laima sulu un Cointreau vai Triple Sec ar ledu, iegūstot ledainu konsistenci, kas ir lieliski piemērota karstām vasaras dienām. Saldētā Margarita piedāvā jautru, vizuāli pievilcīgu oriģināla pavērsienu, un to var viegli papildināt ar dažādiem augļiem vai ogām, piemēram, lai pievienotu saldumu un krāsu.
Margaritas kokteilis nešaubīgi ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, kas piedāvā klasiku un mūsdienu tendenču apvienojumu. Eksperimentējot ar dažādām garšām un variācijām, ir iespējams atklāt savas iecienītākās garšu kombinācijas, kas piemērotas skaistai vasaras ballītei.