Ja kāds dzēriens ir kļuvis par aukstā laika svētku sinonīmu, tad tas ir olu liķieris. Cilvēkus vai nu atbaida piena, jēlu olu dzeltenumu, garšvielu un alkohola sajaukums, vai arī pēc pirmā nogaršotā malka viņi vēlas nogaršot vēl.
Olu liķiera vēsture
Paraža sagaidīt jauno gadu ar šo svētku kokteili patiesībā aizsākās Lielbritānijā agrīnajos viduslaikos, un vēlāk, 19. gadsimtā, šis dzēriens kļuva populārs Amerikas kolonijās. Tikai augstākās sabiedrības slānim bija pieejams piens, šerijs un olas, kas bija nepieciešamas olu liķiera pagatavošanai, tāpēc tas bija ekskluzīvs dzēriens. Mūki viduslaikos šim dzērienam, ko sauca par “osset”, pievienoja vīģes, un turīgie cilvēki to parasti lietoja tostiem par veselību un bagātību.
Ledusskapju trūkuma dēļ ziemas mēneši bija vienīgais laiks, kad cilvēki varēja atstāt dzērienu kādu laiku, lai tas nesabojātos. Rums kļuva par populāru alkoholisko piedevu, jo Amerika atrodas tuvu Karību jūras salām.
Kas ir olu liķieris?
Olu liķieris ir dzēriens, ko galvenokārt gatavo no olām (no tā arī cēlies nosaukums) un piena. To gatavo, emulģējot pilnpienu vai krējumu, olas, cukuru un garšvielas. Biezajam krēmveida dzērienam ir bagātīga, salda un svētku garšvielām pildīta garša. Šo olu maisījumu var pasniegt bez alkohola, bet bieži vien to papildina ar brendiju un citiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.
Kā pagatavot olu liķieri?
Neatkarīgi no tā, vai plānojat svētku ballīti vai vienkārši vēlaties baudīt vakaru divatā ar mīļo cilvēku. Olu liķiera receptei Jums būs nepieciešams:
- 4 olas
- 1/4 glāzes pūdercukura
- 1 ēdamkarote baltā cukura
- 2 tases pilnpiena
- 1 glāze krējuma
- 1/4 glāzes brendija vai burbona
- 1/4 glāzes tumšā ruma
- 1/2 tējkarotes svaigi samalta muskatrieksta
- 1/4 tējkarotes sāls
Lai pagatavotu dzērienu, izpildiet šos norādījumus:
- Atdaliet olu baltumus no dzeltenumiem un ievietojiet baltumus bļodā. Sakuliet tos ar mikseri.
- Tad pievienojiet vienu ēdamkaroti cukura un turpiniet kult, līdz veidojas stingra masa. To masu pārlieciet atsevišķā bļodā.
- Tad bļodā, kur kulāt olu baltumus pievieno olu dzeltenumus un 1/4 glāzes pūdercukura un kuļ līdz cukurs izšķīst. Maisījumam jābūt bālas krāsas. Pievieno pienu, krējumu, viskiju, rumu, muskatriekstu un sāli un vienu minūti maisa uz lēnas uguns.
- Paņem olu baltumus un uzmanīgi iemaisa tos dzeltenumu maisījumā, uzmanoties, lai tie nebūtu pārlieku samaisīti. Ja pārāk spēcīgi samaisīsiet, olu baltumi zaudēs gaisīgumu.
- Gatavo masu uzglabājiet ledusskapī. Un pasniedziet vēsu.
Kādus ēdienus baudīt kopā ar olu liķieri?
Lūk, dažas idejas:
- Deserti: Tā kā olu liķierim ir olu krēmam līdzīga garša, tas lieliski sader ar tādiem desertiem kā vaniļas saldējums, siera kūka vai augļu tortes. Uzklājiet to uz šiem gardumiem vai izmantojiet kā papildinājumu.
- Kafija: Pievienojiet olu liķieri kafijai, lai piešķirtu baudpilnu garšu. Tas var uzlabot kafijas garšu, īpaši, ja Jums patīk saldināti kafijas dzērieni.
- Šokolāde: Šokolāde un olu liķieris ir klasiska kombinācija. Olu liķieri var baudīt kopā ar šokolādes trifelēm, cepumiem vai šokolādes uzpūteni.
- Augļi: Olu liķieris var saderēt ar svaigiem augļiem, piemēram, zemenēm, avenēm vai banāniem. Liķiera krēmīgā konsistence papildina augļu saldumu.
- Pankūkas: Olu liķieri pārlejiet uz pankūkām sīrupa vai ievārījuma vietā, lai iegūtu greznas brokastis.