Sidrs ir garšīgs dzēriens jebkurā gadalaikā, taču tam netiek pievērsta tik liela uzmanība kā lielajām alus, vīna un stipro alkoholisko dzērienu grupām. Šie dzērieni ir pieprasīti visu gadu, bet sidra popularitāte pārsvarā ir saistīta ar siltā laika iestāšanos – pavasari.
Sidra vēsture
Dabiskā fermentācija, lai attīstītu alkoholu, faktiski ir veids, kā sidrs tika atklāts pirmo reizi. Līdzīgi kā medalus, kas ir vēl viens dzēriens, kura pirmsākumi meklējami senatnē, sidrs tika atklāts nejauši ap 1300. gadu p.m.ē. No āboliem spiestu sulu senatnē plaši baudīja, un laika gaitā dabiskā alkohola attīstība nebija tīša.
Šie agrīnie sidra veidi nebija tādi paši kā mūsdienās. Patiesībā tīrs, dzidrs sidrs, kādu mēs to pazīstam mūsdienās, Eiropā parādījās tikai 13. gadsimtā. Šis modernais sidrs ar laiku tika pārvests uz tagadējām Amerikas Savienotajām Valstīm, taču Ziemeļamerikā āboli nebija dabiska kultūra, tāpēc kolonistiem nācās veidot savus augļu dārzus. Kolonisti ieveda milzīgu daudzumu bišu, lai apputeksnētu zemi, kas vajadzīgs ražas audzēšanai. Šajā periodā attīstījās un auga ābeļu dārzi, un sidrs faktiski kļuva par ļoti populāru dzērienu Amerikas dibinātāju vidū, jo daudziem no viņiem piederēja savi augļu dārzi sidra ražošanai.
Kā tiek gatavots sidrs?
Tāpat kā jebkura ēdiena vai dzēriena gadījumā, viss sākas ar kvalitatīvām un svaigām sastāvdaļām. Tomēr, piemēram, lielākā daļa lielveikalā nopērkamo ābolu nav piemēroti sidra ražošanai. Tas pats attiecās uz bumbieriem un citiem augļiem/ogām. Tie ir piemēroti ēdiena gatavošanai vai vienkārši ēšanai svaigā veidā. Piemēram, ābolus var iedalīt saldajos, rūgtajos, skābajos un rūgteni saldajos, kurus attiecīgi kombinē, lai iegūtu vēlamo sidru.
Kā tiek gatavots ābolu sidrs?
Pēc tam, kad āboli ir atlasīti, tos rūpīgi notīra, un tad samaļ mīkstumā. Pēc tam mīkstumu mehāniski vai ar rokām izspiež, un atlikušais šķidrums tiek nodots nākamajam fermentācijas posmam. Tā kā sulā ir dabīgie cukuri, tas nozīmē dabīgu fermentāciju. Šķidrumu uzkarsē no 40 līdz 60 grādiem, un tad tas var iznīcināt dabīgo raugu, lai ražotājs vajadzības gadījumā varētu pievienot sidra raugu.
Pēc pirmās fermentācijas šķidrums tiek atdalīts no atlikušā rauga un pārvietots uz tīru, bezgaisa tvertni. Šī posma rezultātā sidrs kļūst dzidrs. Pēc tam notiek vēl viena fermentācija, un sidrs tiek karbonizēts, un to var saldināt, aromatizēt vai arī dzert tīru.
Kuru no Latvijas populārākajiem sidra veidiem izvēlēties, lai baudītu pirmās siltās pavasara dienas?
-
Sabiles sidrs
Sabiles ābolu pussausajam sidram piemīt svaigs aromāts ar intensīvu, bet saldu ābolu garšu. Tas noteikti uzmundrinās draugu sarunas un papildinās jebkuru desertu, kā arī dažādus cietos sierus.
Tāpat arī Sabiles ābolu pussaldajam sidram piemīt maigs aromāts, kas atstāj vieglu, nedaudz saldu pēcgaršu. Tas ir ideāli piemērots pirms vieglām vasaras maltītēm.
-
Dārza sidrs
Dārza sidrs ir dabīgs dzēriens ar patīkami saldu garšu, ko novērtēs gan alkoholisko dzērienu cienītāji, gan tie, kuri izvēlas bezalkoholiskus dzērienus.
Starp bezalkoholiskajiem sidriem ir Zemeņu putukrējuma versija - kur sulīgās zemenes apvienojas ar putukrējuma aromātu, Karamelizēta ābola garša - ideāla izvēle visiem, kas mīl klasiskos ābolu desertus! Un protams, Jāņogu debesmanna - tas ir kā ceļojums atmiņās uz vecmāmiņas mājām, baudot vasaras ogas.
Pussauso dzērienu mīļotājiem - Rabarberu un Cidoniju sidri. Svarīgi norādīt, ka šiem sidriem nav pievienots cukurs. Saldākiem vasara vakariem varat izvēlēties pussaldo sidru Saldā bārbele, saldo sidru Melleņu zefīrs vai Upeņu pavlova.
-
Mūrbūdu sidrs
Mūrbūdu ābolu pussausais - Kviešķīgs un ar mērenu saules nokrāsu, pagatavots no vietējiem Latvijas āboliem. Klasiska MŪRBŪDU garša. Smaržā ir viegla ar citrusa, zaļā ābola un kiwi augļa niansēm, ar sausu pēcgaršu.
Mūrbūdu aroniju sidrs ir ābolu sidrs kam pievienota aroniju sula, kura rezultātā veidojas violetīgi sārta nokrāsa. Tas ir pussalds sidrs, ko jāizmēģina šosezon! Mūrbūdu apiņotais gan ir kaut kas neredzēts. Tas ir pussaus sidrs, kur āboli savijas kopā ar apiņiem, veidojot tropisku garšu.
-
Bauskas sidrs
Bauskas cidoniju, Bauskas upeņu un Bauskas rabarberu ir lieliski varianti mājas ballītēm, jo tie ir atspirdzinoši bezalkoholiski sidru varianti. Savukārt Bauskas ābolu un Bauskas ābolu-rabarberu atgādina saldu vīnu, ko baudīt arī vēsākos vasaras vakaros vai pēc pavasara talkas.
-
Abavas sidrs
Abavas pļavas sidrs būs lielisks papildinājums piknikiem. Abavas ābols apiņos pieejams divos tilpumos, bet Abavas ābolu bruts ir premium dzēriens, ko jānobauda īstiem Latvijas ābolu šķirņu pazinējiem.