Ak, pica - lielisks ēdiens, ko baudīt visa gada garumā, un tas ir iekarojis daudzu sirdis (un garšas kārpiņas) visā pasaulē. Neatkarīgi no tā, vai tā ir klasiskā Margarita, vai pica ar šampinjoniem, tā prot radīt smaidu mūsu sejās. Bet pagaidiet, ko tad, ja mēs teiksim, ka ir veids, kā uzlabot šo jau tā perfekto ēdienu? Iepazīstiet picas un vīna saderību pasauli! Noskaidrosim dažādus vīnu veidus un ar kāda veida picām tie sader vislabāk.

Karaliska izvēle - Margarita

Leģenda vēsta, ka pasaulē vismīļākā pica - Margarita - radusies Neapolē 1889. gadā. Pizzaiolo Raffaele Esposito izveidoja šo recepti par godu Savojas karalienei Margaritai, kad viņa apmeklēja šo valsti. Ar tomātiem, mocarellu un baziliku izrotātā un Itālijas karoga krāsās rotātā pica iekaroja karalienes sirdi, tāpēc picas meistars deva viņas vārdu šim kulinārijas brīnumam.

Neapolē darinātais vīns, ko tradicionāli pasniedz kopā ar Margaritu, ir viegls sarkanvīns, parasti no vietējām vīnogu šķirnēm. Tas harmoniski papildina itāļu tomātu skābumu un pastiprina mocarellas krēmīgo garšu, padarot to par lielisku papildinājumu picai.

Nr. 1 pica ASV: Pepperoni

Pepperoni pica ar tās apburošo tomātu mērces, siera un pikantās itāļu salami kombināciju ir itāļu un amerikāņu kultūru apvienojums. Tā ir salīdzinoši moderns izgudrojums, kas ASV restorānu ēdienkartēs parādījās tikai pagājušā gadsimta 50. gados. Pirms tam populārākās gaļas piedevas bija bekons un šķiņķis. Kad runa ir par vīna saderību ar Pepperoni picu, jums ir dažas gardas iespējas! Chianti, Zinfandel un Barbera ir vispiemērotākie dzērieni, jo tiem piemīt augļu līdzsvarota garša.

Sēņu prieki: Fungi e Prosciutto

Fungi e Prosciutto picai ir aizraujoša vēsture, kas aizsākās Itālijā, kur tā radās kā mutē kūstošs kulinārijas produkts. Apvienojot plānās šķēlēs sagrieztu prošuto, kam piemīt pikanta un maiga garša, ar aromātiskām sēnēm, šī pica ātri iekaroja picu cienītāju sirdis visā pasaulē. Izvēloties vīnu, kas papildinās šo picu, izvēlieties šķirnes ar meža ogu, rudens lapu un zemes aromātu. Jaunie vai nobriedušie Pinot Noir, Nebbiolo, Malvasia un Sangiovese vīni būs lieliski piemēroti.

Papildu siers: Quattro Formaggi

Ja esat siera cienītājs, jūs, iespējams, esat iecienījis Quattro Formaggi. Šai neatvairāmajai picai ir sena vēsture, kas aizsākās 18. gadsimtā Lacio reģionā Itālijā. Tā ir nosaukta četru siera piedevu vārdā, kas veido debešķīgu garšu maisījumu. Itālijas picērijas izmanto vietējos sierus, tāpēc recepte dažādos reģionos var atšķirties. Taču neatkarīgi no tā, kur picu nobaudīsiet, tās pamatā vienmēr būs mocarella, ko papildina citi garšīgi sieri, piemēram, gorgonzola, parmigiano reggiano, fontina, taleggio un citi. Ja  domājat, kāds vīns labi sader ar siera picu, meklējiet baltos vai dzirkstošos vīnus, kas līdzsvaro siera bagātību un krēmīgumu.

Provansas stila picas

Dodieties uz Franciju, kur Provansas reģions piedāvā unikālu picas versiju. Vidusjūras spilgto garšu iedvesmotas Provansas picas bieži vien ir ar tādām sastāvdaļām kā svaigi garšaugi, olīves un saulē kaltēti tomāti. Šo gardumu papildinot ar kraukšķīgu un atsvaidzinošu rozā vīnu, izcelsies visi pikantie aromāti.

Coca - Spāņu picas

Nākamā pietura - Spānija! Tradicionālās spāņu stila picas, ko dēvē par "Coca", piedāvā apburošu garšu apvienojumu. Šīs plānās plānās picas bieži tiek papildinātas ar spāņu izcelsmes sastāvdaļām, piemēram, chorizo, manchego sieru vai grauzdētiem pipariem. Lai spāņu picas baudīšana būtu vēl baudāmāka, apsveriet iespēju to pasniegt kopā ar Tempranillo vai Rioja vīnu. Šo vīnu zemes un augļu notis lieliski papildina picas dūmakainos un pikantos elementus.

Ņujorkas stila picas

Turpinot mūsu kulināro izpēti, dosimies uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur valda Ņujorkas stila picas. Tā kā picas šķēles ir lielas, salokāmas, un tām ir ideāls siera, mērces un piedevu līdzsvars, lieliska izvēle būs vidēji stiprs sarkanvīns, piemēram, Kalifornijas Zinfandel vai Sangiovese. Vīna skābums un augļu garša saskanēs ar pikanto tomātu mērci un kausēto sieru, radot apburošu garšu simfoniju.

Grieķu stila picas

Grieķu stila pica ir garšīga un unikāla klasiskās picas variācija, kurā Vidusjūras iedvesmotas garšas noteikti uzmundrinās jūsu garšas kārpiņas. Ar fetas sieru, olīvēm, grauzdētiem sarkanajiem pipariem un baziliku papildinātā pica piedāvā apburošu un pikantu garšu kombināciju. Lai uzlabotu grieķu picas garšu, apsveriet iespēju to papildināt ar kraukšķīgu un atsvaidzinošu baltvīnu, piemēram, Assyrtiko. Tas papildina picas garšu ar savu citrusaugļu skābumu, radot perfektu harmoniju starp ēdienu un vīnu.

Baudiet labu vīnu un savu mīļāko picu mājas ballītē vai dārzā, ēdot vakariņas kopā ar savu otro pusīti. Tas ir brīnišķīgs savienojums, ko obligāti jāiepazīst šovasar!