Viskijs, pateicoties bagātīgajai un sarežģītajai garšai, ir guvis plašu atzinību visā pasaulē. Viskijs ir ne tikai baudāms tīrā veidā vai ar ledu, bet tas ir arī kļuvis par svarīgu sastāvdaļu populāros kokteiļos. Izpētīsim klasiskos viskija kokteiļus, kas ir izturējuši laika pārbaudi. Šīs receptes ir ne tikai garšīgas, bet arī kļuvušas par labi zināmām un pieprasītām.

Old Fashioned - Vienkāršības un elegances apvienojums

Old Fashioned ir viens no labāk zināmajiem viskija kokteiļiem, kas pazīstams ar savu vienkāršību un eleganci. Tas pirmo reizi tika radīts 19. gadsimta sākumā un joprojām ir tikpat populārs un pieprasīts. Old Fashioned ir dzēriens, ko var pielāgot atkarībā no vēlamā viskija veida. Burbons piešķir saldāku, pilnīgāku garšu, savukārt rudzu viskijs piešķir pikantāku, noturīgāku garšu. Šis kokteilis piedāvā līdzsvaru un vienkāršību, ļaujot viskijam izcelties starp citām sastāvdaļām.

Sastāvdaļas:

  • 60 ml viskijs (burbons vai rudzu viskijs)
  • 1 cukura kubiņš (vai 1/2 tējkarotes sīrupa)
  • Bitters Angostura Aromatic uzlējums
  • Ledus
  • Apelsīna miziņa (dekorēšanai)

Pagatavošana:

  • Glāzē pievieno cukura kubiņu un Bitters Angostura Aromatic uzlējumu.
  • Jauc, līdz cukurs nedaudz izšķīst.
  • Pievieno ledu un ielej viskiju.
  • Viegli samaisa un izrotā ar apelsīna miziņu.

Whiskey Sour - Ideāls saldskābas garšas līdzsvars

Whiskey Sour ir vēl viens klasisks viskija kokteilis, kura pirmsākumi meklējami 1800. gadu vidū. Tas ir ideāli sabalansēts, piedāvājot gan saldas, gan skābas un izteiktas viskija garšas. Whiskey Sour ir atsvaidzinošs ar unikālu, zīdainu tekstūru un skaistu putojošu virskārtu.

Sastāvdaļas:

  • 60 ml viskijs (burbons vai rudzu viskijs)
  • 20 ml svaiga citronu sula
  • 15 ml sīrups
  • Olu baltums (pēc izvēles)
  • Ledus
  • Citrons dekorēšanai

 

Pagatavošana:

  • Šeikerī sajauc viskiju, citronu sulu, sīrupu un olu baltumu (var arī nepievienot, taču tad nebūs kokteilim raksturīgā tekstūra un putas).
  • Labi sakrata bez ledus, lai sakultu olu baltumu.
  • Pievieno ledu un vēlreiz enerģiski sakrata.
  • Izkāš atdzesētā glāzē un dekorē ar citrona šķēlīti.

Manhattan -  Izsmalcinātā klasika

Manhattan ir viens no elegantākajiem viskija kokteiļiem ar bagātu vēsturi, kas aizsākās 1800. gadu beigās. Šis dzēriens ir lieliski piemērots tiem, kas novērtē spēcīgus kokteiļus ar izteiktu garšu. Tradicionāli tiek izmantots rudzu viskijs, piešķirot kokteilim pikantāku aromātu un garšu, tomēr burbons sniedz iespēju baudīt nedaudz saldāku Manhattan versiju.

Sastāvdaļas:

  • 60 ml rudzu viskijs (vai burbons)
  • 20 ml saldais vermuts
  • Bitters Angostura Aromatic uzlējums
  • Ledus
  • Ķirši dekorēšanai

Norādījumi:

  • Glāzē sajauc viskiju, saldo vermutu un Bitters Angostura Aromatic uzlējumu.
  • Pievieno ledu un samaisa, līdz dzēriens ir labi atdzisis.
  • Izkāš atdzesētā glāzē.
  • Dekorē ar ķiršiem.

Mint Julep - Dienvidu klasika

Mint Julep ir dienvidiem raksturīgs kokteilis, kas piedāvā atsvaidzinošas garšas, ar piparmētru un cukuru. Mint Julep atsvaidzinošā un nedaudz saldā garša padara to lieliski piemērotu vasaras svelmē. Tas ir vienkāršs, taču apburošs kokteilis, kas garšo ikvienam viskija cienītājam.

Sastāvdaļas:

  • 60 ml burbons
  • 1 tējkarote cukura
  • 2-3 svaigu piparmētru zariņi
  • Sasmalcināts ledus
  • Piparmētru lapas (rotāšanai)

Pagatavošana:

  • Glāzē sajauc piparmētru lapas un cukuru ar nedaudz ūdens.
  • Piepilda glāzi ar sasmalcinātu ledu un pievieno burbonu.
  • Viegli samaisa.
  • Pievieno vēl ledu un izrotā ar svaigām piparmētru lapiņām.

Boulevardier - Izaicinātas garšas vienā glāzē

Boulevardier ir piemērots dzēriens tiem, kuriem patīk drosmīgas garšas. Campari rūgtums kontrastē ar vermuta saldumu, savukārt viskijs savieno visas šīs garšas kopā. Boulevardier ir ideāls līdzsvars gan saldām, gan rūgtām un izteiktām viskija garšām, piedāvājot sarežģītu un piedzīvojumiem bagātu garšas profilu.

Sastāvdaļas:

  • 30 ml burbons vai rudzu viskijs
  • 30 ml Campari
  • 30 ml saldais vermuts
  • Ledus
  • Apelsīnu daiviņas (dekorēšanai)

Pagatavošana:

  • Glāzē sajauc viskiju, Campari un saldo vermutu.
  • Pievieno ledu un samaisa, līdz kokteilis ir labi atdzisis.
  • Izkāš glāzē, kas piepildīta ar ledu.
  • Dekorē ar apelsīnu.

Viskija kokteiļi iemieso klasikas garšas. Katru recepti var pielāgot personas individuālajai gaumei neatkarīgi no tā, vai vēlaties burbona saldo raksturu vai rudzu viskija drosmīgo, pikanto aromātu. Šie klasiskie viskija kokteiļi nekad neiziet no modes, un to daudzpusība nodrošina, ka tie arī turpmāk būs iecienīta izvēle viskija cienītājiem visā pasaulē.