Tekila nav tikai atsvaidzinošs dzēriens un iecienīts ballīšu atribūts. Tā ir Meksikas kultūras un vēstures sastāvdaļa, kas iekarojusi sirdis visā pasaulē ar savu unikālo garšu. Tekilas stāsts sākas Tequila pilsētā, Halisko štatā, kur zem saules stariem nogatavojas zilā agave – augs, kas piešķir dzērienam tā unikālo garšu. Meksikā, dzēriena dzimtenē, tekilas ražošana ir stingri reglamentēta. Pēc Meksikas likumiem tekilu drīkst ražot tikai noteiktos reģionos, no kuriem visplašāk pazīstamais ir Halisko štats.

Tekilas senie pirmsākumi

Tekilas pirmsākumi meklējami 1000 gadu pirms mūsu ēras, kad olmeki un vēlāk acteki raudzēja agaves auga sulas, lai radītu agaves vīnu - tekilas priekšteci. Šim dzērienam ir piena krāsa, diezgan viskoza konsistence un skāba rauga garša. Agaves vīnu uzskatīja par svētu, un tā lietošana bija ierobežota ar noteiktām cilvēku šķirām.

Laika gaitā agaves vīna ražošanas metodes tika pilnveidotas, un dzēriens kļuva arvien populārāks. Vietējie iedzīvotāji atklāja jaunus fermentācijas un raudzēšanas paņēmienus, lai iegūtu bagātīgāku garšu un spēcīgāku efektu.

Tekila kā atsevišķs dzēriens radās 19. gadsimtā Halisko štatā Meksikā. Tieši šeit, pilsētā ar nosaukumu Tequila, tika dibināta pirmā rūpnieciskā tekilas ražotne. Šajā periodā tika izstrādātas un nostiprinātas tekilas ražošanas normas, definējot zilo agavi kā vienīgo pieļaujamo izejvielu un nosakot stingrus kvalitātes standartus. Mūsdienās populārākie tekilas ražotāji ir Patron, Don Julio, Jose Cuervo, Casamigos un Clase Azul.

Tekilas ražošana

Tekilas piedzīvojums sākas Meksikas plašajos laukos, kur aug lilijauga zilās agaves augi. Agaves augam ir nepieciešami 8-12 gadi, lai sasniegtu briedumu, kas nepieciešams tekilas ražošanai. Kad augi ir novākti, lielie sīpoli tiek sadalīti četrās daļās un lēnām cepti tvaika krāsnīs, kamēr visa ciete pārvērsta cukurā. Pēc tam no tiem izspiež saldu sulu un to saraudzē. Tekila tiek destilēta destilācijas kolbās, iegūstot dzidru alkoholisks dzērienu.

Tekilas veidi

Tekilai ir četri veidi, kas galvenokārt tiek klasificēti pēc nogatavošanās laika ozolkoka mucās.

  • Baltā jeb sudraba tekila (blanco). Sudraba tekila, kas pazīstama arī kā blanco tekila, ir dzidrs un atsvaidzinošs alkoholiskais dzēriens, kas iekaro sirdis ar savu tīro agaves garšu. Tā var būt gan 100% agave, gan mixto tekila, kas apvieno agaves sulu ar citiem cukuriem. Šīs tekilas tiek nogatavinātas ne ilgāk par 60 dienām tvertnēs no nerūsējoša tērauda. Tas var arī netikt nogatavināta vispār.
  • Zelta tekila (joven). Zelta tekila ir nenostāvējusies sudraba tekila, kura tiek iekrāsota un aromatizēta ar karameli. Šīs tekilas ir maisījumi jeb mixto. Zelta tekila ir iecienīta tās saldās un maigās garšas dēļ, kas padara to ideāli piemērotu šotiem un Margarita kokteiļiem.
  • Reposado tekila. Šis tekilas veids tiek nogatavināts koka tvertnēs vai mucās vismaz 2 mēnešus. Šajā laikā reposado tekila iegūst dziļāku krāsu un bagātīgāku garšu, salīdzinot ar blanco tekilu. Augstākas kvalitātes Reposado tekilas tiek nostāvinātas 3-9 mēnešus. Reposado tekilai piemīt izteiktāka agaves garša, papildināta ar koka niansēm, vaniļas, karameles un dažādu garšvielu notīm.
  • Anejo tekila. Šīs tekilas tiek nogatavinātas baltā ozola vai Francijas ozola mucās vismaz gadu, no kā rodas tumšs un ļoti stiprs dzēriens. Lai pilnībā novērtētu Anejo tekilas bagātīgo aromātu buķeti, ieteicams to baudīt "snifter" glāzē.

Interesanti fakti par tekilu

  • Pēc Meksikas likumiem tekilu ir atļauts ražot tikai Halisko štatā un ierobežotos Gvanahvato, Mičoakanas de Okampo, Najaritas un Tamaulipasas štatu reģionos.
  • Lai dzērienu klasificētu kā tekilu, spirta sastāvam jābūt vismaz 51 % no zilās agaves (pārējais sastāv no cita neitrāla spirta).
  • gadā kopējais tekilas ražošanas apjoms sasniedza vairāk nekā 598 miljonus litru.
  • Agaves augam ir nepieciešami 8-12 gadi, lai sasniegtu briedumu, kas nepieciešams tekilas ražošanai.
  • Daudzas slavenības, tostarp Džims Kerijs, Džordžs Klūnijs un Karloss Santana, ir iecienījuši tekilu. Dažām slavenībām ir pat savas tekilas markas, piemēram, Kendalai Dženerai un Kanijam Vestam.
  • Pastāv mīts, ka tekilu iegūst no kaktusu sulas, bet tā nav taisnība! To gatavo no zilās agaves sulas.